We hebben er allemaal vast weleens last van gehad: spierpijn. In deze blog vertellen we je alles over de oorzaken, symptomen én het voorkomen van spierpijn.
Wat is spierpijn?
Spierpijn is letterlijk pijn in je spieren wat ook wel myalgie genoemd wordt. Doordat je spieren afwisselend samentrekken of ontspannen kun je verschillende bewegingen maken. Je spieren zijn medeverantwoordelijk voor de bewegingen van je lichaam.
Spierpijn is te verdelen in twee vormen: vroege en verlate spierpijn. Vroege spierpijn kun je herkennen aan het brandende gevoel dat ontstaat in je spieren tijdens of vlak na een inspanning. De oorzaak voor vroege spierpijn is de opstapeling van melkzuur in je spieren die de zenuwuiteinden prikkelen. Deze opstapeling ontstaat als er meer melkzuur wordt geproduceerd dan je lever af kan breken, waardoor het melkzuur zich ophoopt in je spieren. Het gevolg hiervan is dat je spieren hierdoor verkrampt aanvoelen.
Verlate spierpijn is de tweede vorm van spierpijn. Deze spierpijn ontstaat pas na 24 tot 48 uur na het sporten. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in de spiervezels, waardoor je spieren minder belastbaar zijn en pijn doen. Je lichaam herstelt de scheurtjes in je spieren en bereidt zich hiermee voor op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken.
Oorzaken van spierpijn
Naast bovengenoemde vormen van spierpijn is een slechte warming up een veel voorkomende oorzaak van spierpijn. Het is ook mogelijk om spierpijn te krijgen als je van een warme naar een koude omgeving gaat. Spierpijn kan een symptoom zijn van andere ziektes. Deze vorm van spierpijn wordt veroorzaakt door het vrijkomen van stoffen door spierbeschadigingen. Daarnaast kun je spierpijn krijgen als gevolg van een ontsteking of als je griep of een virale infectie hebt.
Symptomen van spierpijn
Bij spierpijn heb je meestal last van een zeurende pijn in je spieren, waarbij de spier stijf kan aanvoelen. De pijn kan toenemen als je op de spier drukt. Welke spieren pijn doen is afhankelijk van welke spieren je getraind en of overbelast hebt. Over het algemeen komt spierpijn het meeste voor in de benen, armen en buik.
Voorkomen van spierpijn
Voorkom spierpijn door middel van een goede warming up. Je bereidt je spieren voor op de inspanning die gaat komen. Door de warming up gaat je bloed sneller stromen en worden je spier warmer. De kans op spierscheurtjes neemt hierdoor af. Naast de warming up is een cooling down na de inspanning niet geheel onbelangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat je je spieren na inspanning voldoende laat herstellen. De spierscheurtjes die zijn ontstaan tijdens het trainen moeten tijd krijgen om te herstellen.
Wil je meer weten over hoe je spierpijn het beste kan voorkomen? Onze fitnesscoach staan graag voor je klaar!